Saturday, June 23, 2007

tic-tac


Atunci nu stiam cum va fi acum
Acum nu stiu cum va fi atunci
Acum stiu ce nu stiam atunci
Atunci voi sti ce nu stiu acum

live norah

Friday, June 22, 2007

Filozofeli ale celor dinaintea noastra - Platon


"Potrivit celebrei alegorii a pesterii din partea a VII-a a dialogului "Republica", lucrurile sunt umbre palide, inconstiente ale Ideilor, care sunt adevarata realitate. Ideile mereu exista si nu devin nicicînd, iar lucrurile sunt mereu în devenire, dar nu exista niciodata. Ceea ce ramîne mereu cu sine identic poate fi cunoscut numai prin gîndire, iar ceea ce mereu se schimba, fara a fi o existenta adevarata, prin intermediul simturilor. Cea dintîi (ideea) este prototipul, cea de pe urma (lumea lucrurilor) numai copia lor.

În "mitul cavernei" din dialogul "Republica" Platon descrie cum trebuie înteleasa lumea ideilor. Oamenii sunt comparati de el cu niste prizonieri, legati într-o pestera. Ei nu pot privi înapoi si nu vad lumina Soarelui care lumineaza din spate. În fata lor ei vad doar umbrele obiectelor si propria lor umbra, proiectate pe peretii pesterii. Pestera este lumea sensibila, prizonierii sunt oamenii. Simturile ne creaza iluzia ca umbrele, pe care le vedem, sunt unica lume reala. Noi vedem doar lucrurile sensibile, care sunt doar niste umbre ale prototipului etern. Pe calea perceperii noi nu vom ajunge niciodata la cunoasterea lumii inteligibile a esentelor metafizice ale lucrurilor. Zadarnic vom privi, de exemplu, lucrurile frumoase sau faptele virtuoase, daca nu ne vom adînci pîna la cunoasterea ideii de frumos în sine sau a ideii metafizice de dreptate.

Omului îi vine foarte greu sa se desprinda de cunoasterea superficiala a lucrurilor ca umbre si sa se adînceasca pîna la cunoasterea esentelor. Smuls cu forta din pestera si adus la lumina Soarelui, prizonierul nu este în stare sa vada nimic: lumina îl orbeste. Pentru a fi în stare sa cunoasca esentele, prizonierul trebuie mai întîi sa-si obisnuiasca ochii, sa vada lumina. O data ce a cazut lumina, însa, el nu mai doreste sa se întoarca în pestera. El stie deja ca realitatea adevarata nu este cea a umbrelor, a sensibilului, ci aceea pe care o cunoastem prin inteligenta.

Omul ajunge la cunoasterea ideilor prin mai multe trepte. Prima treapta, scrie el în dialogul "Republica" este opinia. Treapta a doua este cunoasterea logica sau notionala, superioara primei. Pentru a cunoaste esentele trebuie sa trecem si dincolo de cunoasterea logica. Treapta a treia este cunoasterea intuitiva, care ne aduce la cunoasterea ideilor. Platon numeste aceasta intuitie reamintire. Reamintirea aici nu trebuie confundata cu memoria obisnuita. Ea este inutila lumii inteligibile. Pentru a explica sensul acestei reamintiri, Platon recurge la mitul, conform caruia sufletul omului a intuit ideile în stare de preexistenta, într-o alta lume, într-o alta viata pe care el a trait-o deja. La venirea lui în lumea aceasta si intrarea sa în corp, sufletul a uitat iarasi aceste idei. Reamintirea lor este trezita în clipa în care omul priveste obiectele din aceasta lume, ce au asemanare cu Ideile."


your body is a wonderland

Monday, June 18, 2007

cum mi-am petrecut noaptea - cu la multi ani


Nu cred ca am scris aici vreodata despre aniversarile cu prietenii. Poate pentru ca nu m-am gandit sa fac din blog un loc de scris ziua despre ceea ce fac noaptea. :d

Azi noapte am fost la strand. In sfarsit as spune dupa cateva zile memorabile. Joi am avut examen, vineri am ramas cu usa blocata (am dormit la birou), sambata nu am avut chef sa invat, duminica am aflat ca proprietarul garsonierei in care stam de 2 ani de zile, ne cam 'da afara'...aaa si ploaia, every night. Dupa cateva portii de plans (eu si Kif) ne-am adunat si am aranjat ultimele detalii pentru surprise.
Pana acum ploaia a stat in calea surprizei. Desi era ziua 0 (ziua inaintea examenului) si nu facusem referatul la drept, am zis GO FOR IT. Nu a fost o surpriza soc pentru sarbatorit dar a fost foarte amuzant. Mai ales drumul pana acolo si comentariile si nesupunerile de a fi dezbracat si imbracat, evident. (cu slipi) He was king for a night, cel putin asa am vrut noi sa se simta.

Aseara mi-am amintit de nebunia de a nu le spune parintilor despre 'unde esti' cand ei nu sunt acasa sau cand nu te pot verifica. Ce ar fi zis mama de coktail cu fructe si votka (super buun) si de strand la ora 1 in noapte si de nesomn inaintea examenului, de mers desculta pe sosea, apoi jumatate din drum am avut incredere sa merg cu ochii inchisi. Nimic bun, zis eu. Banalitati, puerilitati, prostii, tampenii si totusi... concluzia e: Pot fi young cand vreau.
Oare vreau sau e de vina valul?

Inca nu am dreptul pentru poze, dar nu au decat sa-mi lase comentarii. :)